Ældre og internetFor blot et par år siden var Internettet noget de fleste af vores ældre medborgere bevægede sig i en stor bue udenom. Mange ældre var teknologiforskrækkede eller mente simpelthen ikke at de havde noget at bruge dette nymodense Internet til.

Dette er der i 2015 lavet totalt om på, tør vi nok godt sige. Faktisk snakker man i dag om at de ældre er én af de store målgrupper, når det kommer til online brug. Det gælder både for e-handel, sociale medier, spil og mange andre online aktiviteter.

Der handles på Seniorland, deles på Facebook og spilles på SpilXL.

Hvorfor er der sket dette skifte?

Der er flere årsager til at de ældre har taget Internettet til sig. Den ene er nødvendighed. Det digitale samfund er så udbredt i 2015, at det er så godt som umuligt at fungere uden en netforbindelse – om man kan lide det eller ej. Det er især med indførslen af den digitale postkasse, NemID, netbank og så videre, at al kommunikation med det offentlige, samt andre vigtige aktører, er flyttet væk fra fysiske breve og over på nettet.

For at imødekomme dette, har især landets folkebiblioteker udbudt et hav af gratis kurser for ældre, hvor de på en pædagogisk måde har kunne lære at begå sig på Internettet og klare alt det formelle der skal klares.

Tiden er moden

En anden årsag er simpelthen er tiden er moden. Internettet har nu været hos os i så mange år, at flere og flere ældre ser muligheder fremfor forhindringer. De finder pludselig ud af hvor meget god underholdning der er på nettet, hvor skønt det er at bruge Facebook til at følge med i børn og børnebørns liv (og til at dele egne interesser med), samt hvor snart det i virkeligheden er, at kunne klare alverdens indkøb hjemme foran skærmen, hvor man kan shoppe uanset om man er gangbesværet eller ej.

E-læring hjælper også

Udover kurser på bibliokerne har en del ældre desuden kastet sig over at lære mere om IT på selve nettet, nemlig i form af e-læring hos eKurser.nu – der igen er skabet af landets biblioteker.