Hvis du aldrig har hørt om AirNet før, så er du garanteret ikke den eneste. Til gengæld kan vi love, at der vil blive snakket om det lille bredbåndsselskab i fremtiden. Med Skylines konkurs forsvandt den sidste WiMAX-bredbåndsudbyder i Danmark og med licensen til at benytte WiMAX-teknologien fast deponeret hos konkursboets kurator, så står nye WiMAX-udbydere ikke klar lige om hjørnet.

Dette tomrum udnyttes på fornemste vis af Skylines diamentrale modsætning; det hidtil nærmest ukendte bornholmske AirNet, der ind til 2008 faktisk hed Nexønet.

AirNet vs. Skyline

AirNet kan sammenlignes med Skyline, da de benytter en særlig WIFI langdistance løsning til at sende data frem og tilbage. WIFI-teknologien er i familie med WiMAX-teknologien, idet signalerne transporteres trådløst fra AirNets sendemaster til en særlig AirNet NanoStation på ydersiden af slutbrugerens hus – lidt i tråd med, hvordan Skylines WiMAX-signaler blev transporteret fra deres sendemaster til modtagerenheder hos slutbrugeren.

AirNets NanoStation omformer herefter det trådløse signal til et LAN signal, der kan benyttes i almindelige computere.

Her hører lighederne mellem AirNet og Skyline imidlertid også op. Hvor Skyline var ejet af det randrusianske energiselskab Elro, beskæftigede omkring 200 medarbejdere og havde telemaster i hele landet, så er AirNet startet op som et lille en-mands firma på Bornholm, hvis formål var at tilbyde bredbåndsløsninger til beboerne i Nexø og omegn.

AirNet udvider kraftigt

AirNet er bare ikke længere en ubetydelig bornholmsk lokalleverandør. Adressen er nu i Nr. Nebel i Vestjylland – lige midt i selskabets store vestjyske satsning, hvor dækningsområdet strækker sig fra Rømø til Vejlby ved Lemvig. Bornholm er selvfølgelig stadig en del af dækningsområdet. AirNet har udvidet staben til knap ti medarbejdere, der har haft rygende travlt siden Skyline offentliggjorde sin konkurs. Samtidig er der ingen planer om at stoppe udvidelsen af ”AirNettet” foreløbig, og der dukker jævnligt nye sendemaster op i landskabet.

AirNet er konkurrencedygtige

Endnu et par modsætninger til Skyline dukker op i AirNets tilgang til kunderne. For det første er WIFI-teknologien gennemprøvet og af høj teknisk kvalitet, der sikrer, at brugerne aldrig bliver smidt af nettet. For det andet er kundeservice prioriteret særdeles højt, og der ydes support på både engelsk og tysk ud over selvfølgelig dansk.

AirNets udstyr kræver ca. en times monteringsarbejde at installere for selskabets montører, men for tidligere Skyline-kunder kan den tid reduceres til 20 minutter, da AirNet kan benytte de kabler, der allerede er monteret fra Skylines side. AirNet opkræver p.t. 495,- kr for at montere udstyret.

I øjeblikket tilbyder AirNet tre forskellige bredbåndsabonnementer til private husstande:

  • Begynder; Hastighed 512/512 Kbit/s for 69 kr./md.
  • Økonomi; Hastighed 5/1 Mbit/s for 109 kr./md.
  • Standard; Hastighed op til 20/1 Mbit/s for 139 kr./md.

Abonnementet betales forud for i første omgang 6 måneder, men hardware er inkluderet i prisen. Det er selvfølgelig muligt at købe ekstra udstyr som trådløs router og særlige beslag til NanoStationen, hvis det ønskes.

AirNet endnu ikke en del af Bredbåndsluppen

Ind til videre har vi valgt ikke at inkludere AirNet i Bredbåndsluppens anbefalinger, da dækningsområdet trods alt stadig er for begrænset til en landsdækkende anbefaling. Selskabets forretningsplan er imidlertid yderst sympatisk og falder helt i tråd med vores krav til en bredbåndsudbyder. Vi holder derfor et vågent øje med, hvad AirNet finder på og tilføjer deres produkter til vores anbefalinger, så snart de opnår en tilfredsstillende udbredelse over landet.