Vi er vant til at kunne være flere computere på nettet samtidig på vores fastforbundne bredbåndsforbindelse, men kan det egentlig også lade sig gøre via mobilt bredbånd? Vi har set nærmere på sagen.

Det diskuteres for tiden, om det er en god idé at skifte sit fastforbundne bredbånd ud med en mobil bredbåndsforbindelse på samme måde, som mange har skiftet fra fastnettelefoni til mobiltelefoni.

En af de store hurdles for skiftet til mobilt bredbånd er imidlertid, hvis man skal betale et helt abonnement til hver enkelt internetbruger i husstanden, da det hurtigt kan blive en dyr fornøjelse.

Heldigvis er der efterhånden kommet en del brugbare trådløse routere til mobilt bredbånd på markedet, så det nu er muligt at betale for ét mobilt bredbåndsabonnement og så fordele signalet via routeren til alle de øvrige medlemmer i familien.

Trådløse routere til mobilt bredbånd

Routere til mobilt bredbånd er en smule anderledes end almindelige routere og kaldes enten usb-router, hsdpa-router eller umts-router. For at kunne fungere til mobilt bredbånd skal det være muligt at sætte enten dit sim-kort eller dit usb-modem i routeren.

Bemærk, at det ikke er alle routere med en usb-port, der er i stand til at modtage internetsignaler fra dit usb-modem, hvis det sættes direkte i routeren. På en del almindelige routere er denne usb-port ikke forberedt til internetsignaler, men blot til sammenkobling af diverse enheder.

Samtidig er det ikke alle usb-modems, der understøtter direkte sammenkobling med en router, så dette bør du undersøge hos din udbyder af mobilt bredbånd, inden du investerer i en usb-router.

Det er muligt at få routere til mobilt bredbånd, der understøtter både 3G- og 4G-signaler, hvilket normalt vil være beskrevet under routerens specifikationer.

Bestil usb-router sammen med dit mobile bredbånd

Som ovenstående viser, er der en hel del at holde styr på, når den trådløse router til mobilt bredbånd skal bestilles. Det sikreste er derfor at kontakte din udbyder og få dem til at levere en trådløs router med i købet, når du bestiller dit abonnement.

Mange udbydere er begyndt at få øjnene op for danskernes lyst til at dele deres mobile bredbånds-abonnementer med hinanden, og det er muligt at få rigtig gode trådløse routere med fra de officielle teleselskaber.

Især Telia og 3 er langt fremme på området for routere til mobilt bredbånd, og deres B593-u12-router er bestemt fuldt ud tilfredsstillende for langt de fleste brugere af mobilt bredbånd i Danmark.

B593-u12 understøtter såvel 4G, som 3G og EDGE-signaler med en hastighed op til 80/40 Mbit/s og så har de færreste vist behov for mere lige for tiden. Samtidig kan op til 32 brugere benytte WiFi’en på en gang, og de kan være helt op til 100 meter væk fra routeren.

Der er flere andre gode bud på trådløse routere til mobilt bredbånd – bl.a. den æstetisk vellykkede WebCube fra Huawei – men fælles for de fleste er, at de endnu ikke understøtter 4G-signaler, hvilket vel efterhånden må anses som et must, hvis du vil fremtidssikre bare en lille smule.

Mobilt WiFi

Vil du være helt fri for kabler, skal du vælge en mobil WiFi-router, der fungerer på samme måde som, hvis du opretter et hotspot fra din smartphone.

En mobil WiFi-router har også nogenlunde samme størrelse som en smartphone og kan altså tages med overalt sammen med dit mobile bredbånds-abonnement.

Ift. routere, der er forbundet til el-nettet kan mobile WiFi-routere som regel understøtte lidt færre brugere, men ellers er de fuldt ud konkurrencedygtige. Som ved mobiltelefoner og bærbare computere er der selvfølgelig en batterilevetid at holde øje med, men 6 timers uafbrudt surfen er absolut ikke uopnåeligt.

Telia og Call Me sælger p.t. en Huawei E589u-12 mobil WiFi-router, der understøtter 4G-signaler og bestemt skulle være tilstrækkelig til at kapere hastighederne på det mobile bredbåndsmarked i dag.

Begrænsninger for deling af mobilt bredbånd

Selv om det således er fuldt ud muligt at dele sin mobile bredbåndsforbindelse med andre i husstanden, så resterer der fortsat adskillige problemer, inden mobilt bredbånd fuldstændig kan overtage fra en fastforbundet bredbåndsforbindelse.

Første og fremmest er hele tanken med mobilt bredbånd, at det er fleksibelt og kan tages med overalt. Problemet med det ligger i, at tager du dit mobile bredbånd væk fra hjemmet, så har resten af husstanden ingen internetforbindelse imens – ligegyldigt hvor god en mobilt bredbånds-router du har investeret i.

Et andet problem, der bliver ved med at hjemsøge de mobile bredbåndsabonnementer, er den begrænsede mængde dataforbrug. Et gennemsnitsabonnement på mobilt bredbånd indeholder i dag omkring 10 GB dataforbrug, og hvis du deler det mellem en 2-3 brugere, så er der pludselig ikke meget tilbage til hver.

Tænk f.eks. på, hvis konen lige streamer en Netflix-film i HD til godt 2 GB i timen. Det skal ikke ske ret mange gange på et 10 GB-abonnement, før I sidder tilbage med en 120 Kbit/s-forbindelse…