Jo hurtigere din internetforbindelse er, jo mere data downloader du fra internettet. Det viser en undersøgelse foretaget af Waoo! blandt egne kunder.

Energiselskaberne bag Waoo! har samlet forbrugsdata ind fra omkring 71.000 fiberinternetkunder, der har en bredbåndsforbindelse med en downloadhastighed på 30 Mbit/s eller mere.

Tallene viser, at Waoo!’s fiberinternetkunder i gennemsnit downloader 60 GB data om måneden, hvilket er næsten tre gange så meget som de 21 GB, hver enkelt xDSL-kunde downloader i gennemsnit på en måned ifølge TDC, og næsten 30 gange så meget som de 2,15 GB en gennemsnitlig abonnent på mobilt bredbånd får downloadet i løbet af en måned.

På baggrund af ovenstående konkluderer Waoo!, at hvis man får en virkelig god internetforbindelse, så begynder man at benytte internettet meget mere.

Tallene for dataforbrug skal undersøges nærmere

Waoo!’s konklusion skal godt nok tages med et vist gran salt, da der kan være en del fejlkilder i undersøgelsens opbygning – bl.a. må det antages, at personer, der i forvejen downloader meget data, også ofte tegner abonnement på en hurtig internetforbindelse – men den generelle tendens skal nok være rigtig og er ganske tankevækkende.

Derfor skal Waoo!’s tal undersøges nærmere, og det bliver forsker i netværksteknologier og kommunikationssystemer; professor Lars Dittmann fra DTU, der skal stå for analysen.

Det er spændende for os at se, hvorledes fiberens øgede kapacitet giver anledning til et andet forbrugsmønster, enten ved at bruget internettet mere, eller ved at bruge andre og mere kapacitetskrævende applikationer. Dette er interessant for eksempel med hensyn til web-tv,som udvikler sig meget i disse år, men også med hensyn til hvordan den bagved liggende infrastruktur – kernenettet – skal udbygges og dimensioneres,” udtaler han i den forbindelse.

Dataforbrug og mobilt bredbånd

Ud over interessen fra den akademiske verden, er tallene også brugbare for den almindelige dansker.

Hvis du overvejer at anskaffe dig en mobil bredbåndsforbindelse, kan du f.eks. udlede af ovenstående, at et dataforbrug på 5 GB om måneden er rigeligt, hvis forbindelsen bare skal benyttes som supplement til din fastforbundne internetforbindelse.

Skal din mobile bredbåndsforbindelse derimod erstatte en xDSL-forbindelse, så bør du nok overveje at investere i minimum 20 GB om måneden, mens det næsten uhørte; at erstatte en fibernetforbindelse med en mobilt bredbåndsforbindelse alt-andet-lige vil kræve OiSTER’s juletilbud med 80 GB inkluderet data blot for at have en chance for at kunne bruges.