Fair-Use grænseFair-use er et loft på dit internetforbrug. Det er dog et loft som er så højt, at kun 1% af samtlige internetforbrugere rammer dette loft. Så bruger du bare din internetforbindelse til mange af almindelig ting, som fx surfe, bruge Facebook, netbank, spille online spil mv. skal du overhovedet ikke tænke på fair-use grænsen, da du ikke vil komme i nærheden af det.

Men for dem der sender/deler store filer, kan det i visse tilfælde være relevant – men som sagt, er det yderst sjælendt.

Hvor høj er fair-use grænsen?

Hvor højt fair-use grænsen er, afhænger af hvilket abonnement som du køber. Det kan variere helt fra 200 GB til 2.000 GB. Ofte er det gældende, at desto dyrere dit abonnement er, desto højere er fair-use grænsen. Samtidig skal du være opmærksom på, at det ikke er alle bredbåndsudbydere, der har denne grænse. Og udtrykket bruges slet ikke ved fibernet, da fibernets kapacitet er så høj, at det ikke er nødvendigt at have den grænse.

Fx hos Yousee er der dags dato (29.10.2013) et loft på 200 GB om måneden, hvis du har deres netforbindelse 15/3 mbit/s (være opmærksom på, at det kan have skiftet siden). Det svarer til at surfe 700 timer, streame 300 timers tv og downloade 5.000 musiknumre. Så du kan godt se, at der skal rigtig meget til for at nå den grænsen.Vil du gerne tjekke hvor meget forskellige handlinger (fx sende e-mails mm.) bruger af data, kan du bruge vores databeregner.

Selvom de fleste personer ikke kommer i nærheden af grænsen, kan det stadig være en god ide at tjekke om din udbyder har sådan en grænse og hvor høj den er. Og endnu vigtigere, hvad der sker hvis du skulle overskride grænsen, da du ved nogen udbydere faktisk skal betale et gebyr, hvis du overskrider den. Det mest almindelige er dog, at din internethastighed sættes ned.

Hvorfor er der denne grænse?

Fair-use bruges fordi, at de fleste bredbåndsteknologier har en begrænset kapacitet per sendemaste/central. Det vil sige, at desto flere som der bruger internettet på samme tid, desto mere belastet bliver bredbånds signalet, og det kan betyde en langsommere hastighed hos brugerne af bredbånd.

Dvs. at hvis der er én bredbåndsbruger som virkelig bruger sit internet meget, kan det betyde, at det kan forringe kvaliteten for de andre bredbåndsbrugere.  For at undgå, at én bredbåndsforbruger bruger alt kapaciteten på bredbåndslinjen, har bredbåndsudbyderne sat en grænse på, hvor meget hvert enkelte bruger maksimalt kan bruge om måneden – og det er altså det vi kalder “Fair-Use grænsen“.