Download upload hastighedUpload og download hastigheder er ofte to begreber man hører mht. internet hastigheder, og nogen udtryk du helt sikkert også er stødt på. Men det står måske ikke for alle helt klart hvad de to udtryk dækker over.

Er du en af dem, som ikke er helt sikker på hvad de dækker over, så læs med nedenunder. Der vil vi komme med en klar definition af de to begreber, hvorfor download hastigheden ofte er højere end upload hastigheden mv.

Hvad er upload hastighed?

Upload hastighed er den hastighed som det tager din computer at sende data til internettet. Denne data kan fx være et billede fra din ferie som du ligger på Facebook. Og hvor hurtigt dette billede er uploadet på Facebook afhænger af upload hastigheden.

Hvad er download hastighed?

Download hastigheden er så den hastighed det tager for din computer at hente data fra internettet, dvs. den modsatte vej ift. upload. Dvs. at når du fx henter et program, fx downloader Spotify ned på din computer, så er det download hastigheden der afgør hvor hurtigt dette forløber sig.

Man kan derfor sige, at væsentligt, er der egentlig ingen forskel i upload og download hastigheden, undtagen retningen af overførelsen.

Megabit

Internet hastigheder bliver målt i det der hedder megabit (ofte skrevet Mbit/Mb). Der kan være ret mange misforståelser omkring dette, da det nemt kan forveksles med (“dens storebror”) megabyte, men det ikke det samme. En megabit er 1 million bits. Og hvis du skulle downloade en helt almindelig tekst lavet i Notepad, er 1 bit approksimativt samme størrelse som 1 tegn. Dvs. at du med en download hastighed på 1 Mbit/s, vil kunne downloade 1 millioner tegn i sekundet.

“Storebror” megabyte (skrives også MB – altså med stort B) er 8 megabit. Det vil altså sige, at du med en download hastighed på 8 Mbit/s vil kunne hente 1 megabyte (MB) i sekundet.

Hvorfor er hastighederne ofte forskellig?

Ved ADSL, kabel og mobilt bredbånd er hastighederne asymmetriske, hvilket vil sige, at download og upload hastigheden ikke er den samme. Og i lang de fleste tilfælde vil download hastigheden være væsentlig højere end upload hastigheden. Det er de, da folk generelt downloader langt mere end de uploader, og derfor er download hastigheden den vigtigste for de fleste mennesker.

Der er dog visse mennesker hvor upload hastigheden er vigtig, og det er hvis de skal uploader store filer til internettet, fx folk der hoster online computerspil, hvorfor ofte fiber bredbånd vil være relevante for dem, da deres hastigheder er symmetriske, dvs. at download og upload hastigheden er den samme.

Hvor hurtig er min download og upload hastighed?

Du kan bruge forskellige værktøjer til at måle hvor hurtig din download og upload hastighed er. Dette kan du læse mere om på denne side: Hvor hurtig er mit internet? Ønsker du hurtigere internet, kan du med god grund læse vores gratis e-bog om hurtigere internet.