Du er her » Forside » Guide: Bredbånd

Bredbånd guideDenne guide er til dig som søger et almindeligt bredbånds abonnement (ADSL, fibernet eller kabel bredbånd), men ikke er helt sikker på hvilket abonnement du skal vælge. Er du endnu ikke helt sikker på om du hellere skal have mobilt bredbånd, kan det anbefales at læse vores guide Mobilt bredbånd/bredbånd?

Hvilket abonnement du skal vælge, hænger i høj grad sammen med hvilke behov du har ift. internettet.

Det er derfor vigtigt, at du først klargøre hvilke behov du har inden du købet en ny bredbånds forbindelse. Gør du ikke det, risikere du enten, at have en bredbånds forbindelse som ikke lever op til dine behov, eller hvor du betaler for meget ift. hvad du egentlig bruger af bredbåndet. 

Der er flere kriterier som er vigtige, når du skal købe en bredbånds forbindelse. Vi har derfor lavet en guide, hvor vi vil belyse følgende emner:

Hop til

Bredbåndstype | Hastighed | Pris | Omdømme | Andet | Fremgangsmåde

Bredbåndstype

Det er først vigtigt, at du tjekker hvilken bredbåndsteknologi som du kan vælge i mellem. For kan du fx ikke få fibernet, er der ikke rigtig nogen grund til at lede efter et fibernetselskab.

1.1 ADSL bredbånd

ADSL er den mest benyttet bredbåndsforbindelse i Danmark. Du får udmærket hastigheder, og samtidig er ADSL bredbånd landsdækkende, så du vil godt kunne få ADSL bredbånd der hvor du bor. Du kan her læse mere om ADSL bredbånd.

1.2 Fibernet

Fibernet bliver kaldt “Fremtidens bredbånd” og kan du få det, vil du opleve meget hurtige og symmetriske hastigheder, dvs. download hastigheden er den samme som upload hastigheden (ved du ikke hvad download og upload hastigheder er, kan du læse mere om det her. Det er dog ikke så udbredt i Danmark (endnu), så det er ikke alle der har adgang til det. Du kan her tjekke om du kan få fibernet til din adresse. Og du kan her læse mere om fibernet.

1.3 Kabel bredbånd

Kabel bredbånd er en anden måde at få addgang til internettet. Det fungerer via coaxial-kabel, så du får dit internet via din TV-udbyder. Det er dog heller ikke alle der har adgang til kabel bredbånd, så du skal derfor tjekke de forskellige udbydere, om du kan få kabel internet i dit område. Der er primært 2 udbydere af kabel bredbånd, Stofa og Yousee, så du kan kontakte disse to udbydere, for at høre om de tilbyder kabel bredbånd ved din adresse. Du kan her læse mere om kabel bredbånd.

Ved at klargøre hvilken bredbånds form du skal have, kan du allerede frasortere visse udbydere i vores sammenligningstabel.

2. Hastighed

Hastigheden er et andet vigtigt kriterium, hvori du skal klargøre hvilken hastighed der passer til dig. Vi har alle forskellige behov ift. hastigheden, da det kommer an hvad man bruger internettet til (e-mail, online spil mm.)  og hvor mange der bruger det.

En internet hastighed bestå af en download og upload hastighed. Hvor download hastigheden er den du benytter til fx at downloade en musik fil, åbne en hjemmeside mm. Og upload hastigheden bruger du til at overføre diverse filer, videoer mm. til internettet. Du kan her læse mere om det.

Når du ser en hastighed, vil downloade hastigheden altid stå først, mens upload hastigheden står sidst. Fx 10/2 mbit/s – der vil 10 mbit/s altså være din download hastighed, mens 2 mbit/s er din upload hastighed. Man vil i de fleste eksempler have en højere download hastighed end upload hastigheden, hvilket skyldes at den almindelige bruger, downloader langt mere end han/hun uploader.

Du kan bruge nedenstående video til at finde ud af hvilken hastighed du skal have.

3. Pris

Prisen er et vigtigt parameter for mange. Er der stor forskel på prisen på to udbydere – der sådan set tilbyder det samme – skal prisen selvfølgelig være et vigtigt parameter ift. dit valg. Men er forskellen blot 10 – 20 kr. er det ikke prisen der skal bestemme dit valg, men derimod de andre kriterier.

Vi anbefaler, at du sætter en maksimumspris på dit “månedlige abonnement” og “minimumsprisen i 6 måneder”. Sæt et realistisk niveau (du finder ikke nogen bredbånds abonnement med 50/10 mbit/s til 150 kr. om måneden).

Du skal være opmærksom på, at “minimumsprisen i 6 måneder” aldrig er den månedlige abonnementsprisen gange med 6. Der vil altid være et oprettelsesgebyr el. lign. som medfører, at minimumsprisen for 6 måneder er højere end den månedlige abonnementspris x 6. Du vil dog i vores tabel på forsiden kunne se, både hvad månedsprisen er og hvad minimumsprisen for 6 måneder er.

4. Omdømme

Det kan være en god idé, at tjekke de forskellige udbyderes omdømme, inden du køber et bredbånds abonnement hos dem. For det kan godt være at deres produkter lyder interessant, men hvis de ofte oplever nedbrud, tilbyder dårlig kundeservice eller lign. – kan det være et helvede, at have abonnement hos dem.

En rigtig god måde til at tjekke de forskellige udbydere, er, at bruge Trustpilot. Hos Trustpilot kan forbrugere dele deres købs oplevelse med den virksomhed de har handlet hos. Det giver et troværdig og retvisende blik på hvordan det er, at være kunde hos den givne virksomhed.

Det kan derfor stærkt anbefales, at du tjekker udbyderens score på Trustpilot, inden du handler hos dem. Ellers kan du også prøve, at finde diverse forum/blog indlæg om dem (tag en Google søgning).

Læs også vores anmeldelse af den givne udbyder.

4.1 Kundeservice

Det kan være en god idé, at sammenligne de forskellige udbyderes kundeservice. Har de en Facebook side, hvor man nemt kan kontakte dem? Kan man nemt kontakte dem på deres hjemmeside mm.? Det kan godt være, at du aldrig kommer til at bruge deres kundeservice, hvis alt bare virker. Men ofte er der alligevel et eller andet galt, eller man har et spørgsmål, også er det rart at man nemt og hurtige kan få et svar fra deres kontakt support.

5. Andet

Visse bredbånds abonnementer tilbyder bl.a. en gratis trådløs router med i deres abonnement uden ekstra udgifter, gratis musik, gratis telefoni eller noget helt fjerde. Sådan nogen ting kan det være en god idé at tjekke op på. Vi anbefaler derfor, at du altid lige nærlæser vilkårene ved det givne abonnement, så du er sikker på hvad du får med og hvad du ikke får med.

6. Fremgangsmåde

Der vil her blive givet en kort opsummering på hvilken fremgangsmåde du skal følge, når du skal købe et ny bredbånds abonnement.

  1. Find ud af om det er ADSL bredbånd, Fibernet eller Kabel bredbånd som det er du skal købe.
  2. Fastslå hvilken hastighed dit bredbånd skal have.
  3. Fastslå en maksimumspris for dit “månedlige abonnement” og “minimumsprisen i 6 måneder”.
  4. Indtast nu disse informationer i vores sammenligningsværktøj. Kommer der ikke nogen resultater frem, har du enten været for optimistisk/pessimistisk omkring dine behov. Rediger lidt i “prisen” eller “hastigheden” for at få resultater frem.
  5. Nu skulle du gerne have en del valgmuligheder at vælge i mellem.
  6. Sammenlign de forskellige udbyderes omdømme via fx Trustpilot, og deres kundeservice.
  7. Læs deres vilkår igennem, for at få et klart indtryk af hvad det er du får med dem. Det kan fx være en gratis trådløs router eller lignende.

(Kan du ikke finde nogen udbyder via vores sammenligningsværktøj, kan du også kigge her på vores oversigt over (næsten) alle internetudbydere i Danmark).

7. Det er dit bredbånd

Husk at det er dig der skal have et nyt bredbånds abonnement. Derfor kan der godt være utilfredse/tilfredse kunder på Trustpilot, som ikke vil være relevant for dig. I og med at de har andre behov, og derfor evt. prioriterede disse behov højere end du vil gøre.

Det kan fx være, at der er én der er utilfreds med uploads hastigheden, fordi han skal uploader store filer til internettet. Men hvis du ikke skal det, vil denne kritik slet ikke være relevant for dig. Derfor skal du tage forbehold for dette, når du læser andres bedømmelse.