FibernetDer findes så mange forskellige tekniske termer mht. bredbånd, at det kan være svært helt præcist at vide hvad de forskellige ting er, og hvad fordele og ulemperne er ved det. Og i forbindelse med bredbånd er du sikkert også stødt på termen fibernet. Der er mange der ikke helt har styr på hvad fibernet egentlig er for noget, samt hvilken funktion det har mv.

Herunder kan du læse mere om hvad fibernet egentlig er for noget, og hvad det helt konkret dækker over. Og hvilke fordele/ulemper der er ved det.

Hvad er fibernet og hvordan fungerer det?

Fibernet er en ny type kabel, som bl.a. kaldes for optisk fiber el. lyslederkabler, da signalet bliver transporteret via lys. Lyslederkabler/optisk fiber fungerer ved, at de transporterer signaler ved hjælp af lys. Kablerne er lavet af enten tyndt glas- eller plasticmateriale, som fungerer som spejle hele vejen igennem og sender derfor signalerne af sted med lysets hastighed. Det, at fibernet transporterer deres signal via lys (dvs. lysets hastighed) gør det meget hurtigere end de andre kendte teknologier, fx ift. DSL-teknologien (dvs. bredbånd via telefonkablerne) som transporterer signalet via lydbølger.

Samtidig påvirker disse lyssignaler ikke hinanden, hvilket betyder, at det enkelte fiber kommer til at indholde et stort antal uafhængige kanaler. Hvilket betyder, at der er en enorm kapacitet. For at det så kan komme ud til forbrugeren, skal der sidde en fiberboks i hver ende (dvs. hovedstationen og slutbrugeren), som omdanner signalerne til lys og sender dem af sted.

Herefter skal der så bruges kabler fra fiberboksen og hen til TV’et, computeren eller en trådløs router.

Fordele og ulemper

Ligesom alt andet, er der både fordele og ulemper ved fibernet, og dem vil der kommes ind på her.

Fordele

  1. Symmetrisk høj hastighed. En af de klare fordele ved fibernet er, at hastigheden for det første er meget højere end ved de andre bredbåndsteknologier, men derudover også, at den er symmetrisk. Dvs. at download og upload hastigheden er den samme. (Du kan her læse mere og download og upload hastigheder).
  2. Hastigheds garanti. Ved fibernet får du den hastighed, som du betaler for ift. fx mobilt og DSL bredbånd, som opererer med maksimum hastigheder, fx maksimum 15 mbit/s.
  3. Mange brugere overbelaster ikke kapaciteten. Ved fibernet kan der være rigtig mange koblet på fibernetforbindelsen uden det påvirker hastigheder eller stabiliteten.
  4. Lav latency. Ping-tiden/latency er meget lav ved fibernet, hvilket er guf for gamere, så de ikke oplever, at internet forbindelsen lagger.

Ulemper

Selvom der ikke er mange, er der stadig også visse ulemper ved fibernet.

  1. Ikke tilgængelige for alle. Det er nok fibernettets største ulempe, at det langt fra er tilgængelige for alle husstande.
  2. Besværligt at gøre det tilgængeligt for én. Det er meget besværligt (men ikke umuligt) at få fibernettet ud til ens adresse, da der skal graves nye kabler nede under din grund og hen til dis hus. Og det er samtidigt en dyr fornøjelse.
  3. Lejeafgift af kablerne. Der er visse ejere af fibernettet som kan finde på at opkræve lejeafgift for brug af kablerne.

Kan jeg få fibernet?

Om du kan få fibernet afhænger som sagt, om der er kabler ud til dit hus/lejlighed eller lignende. Du kan i dette indlæg læse hvordan du kan undersøge om du kan få fibernet. Og husk, at du på vores forside kan sammenligne de forskellige fibernet udbydere.