Kabel bredbåndDer findes så mange forskellige bredbåndstyper, så det kan være svært at få overblik over dem alle – og hvad der helt præcis differentiere dem fra de andre bredbånds typer. Og en af disse bredbåndstyper er bl.a. kabel bredbånd.

Og har du undret dig over hvad det helt præcis er for noget, kan du i dette indlæg blive klogere på det. I dette indlæg vil vi redegør for nogle af de mange spørgsmål, tanker og problemstillinger der kan være i forbindelse med kabel bredbånd.

Hvad er kabel bredbånd?

I Danmark bruges der 2 forskellige betegnelser for denne type bredbånd, hhv. kabel bredbånd/net og antennenet. Det mest almindelige er dog kabel bredbånd, hvorfor vi vil bruge den betegnelse her. Kabel bredbånd leverer signalerne via dit antennestik/TV stik. Dog adskiller det sig ikke væsentligt fra DSL-teknologien, da det også leverer  bredbåndet via kabler.

Det fungerer ved, at der mellem bredbånds udbyderen og slutbrugeren sidder et coaxial-kabel, som er forbundet med et modem hos udbyderen, og ligeså skal forbindes til et modem hos slutbrugeren. Herefter skal slutbrugerens modem så tilsluttes til computeren enten via kabler eller en trådløs forbindelse.

Fordele og ulemper

Ligesom de andre bredbånds typer, er der selvfølgelig også fordele og ulemper ved kabel bredbånd.

Fordele

  1. Disse coaxial-kabler er bedre isoleret end telefonkablerne som bruges til DSL-teknologien, hvilket gør, at de hverken er modtagelige eller udsender ligeså meget støj som telefonkablerne, som ellers kan reducere ydeevnen.
  2. Coaxial-kabler kan samtidig leverer en langt højere hastighed end DSL-teknologien (bl.a. tilbyder Stofa en hastighed på 111 mbit/s).
  3. Samtidig kan Coaxial-kabler fungere over længe afstande (op til 150 km) end DSL-teknologien.
  4. Men den helt store fordel ved kabel-bredbånd er, at du har mulighed for at samle alle dine abonnementer – dvs. digitalt tv, bredbånd og telefoni – hos én udbyder. Og da kabel-tv-operatørerne er sat i verden for at levere tv, er du sikker på, at tv-delen virker upåklageligt.

Ulemper

  1. En af begrænsningerne ved kabel bredbånd er, at bredbånds hastigheden er asymmetrisk, ligesom ADSL. Det betyder, at der er færre kanaler/mindre båndbredde til rådighed for upload ift. download. Dvs. at download hastigheden er højere end upload hastigheden (du kan her læse mere om download og upload hastigheder).
  2. Til trods for, at kabel bredbånd har større kapacitet end DSL, er det stadig tale om delt båndbredde, dvs. at hastigheden nedsættes desto flere der bruger internettet. For at forbygge dette problem er der ved de fleste abonnementer det der kaldes fair-use grænse, som er et loft på hvor meget data man kan downloade pr. måned. I langt de fleste tilfælde er dette loft dog så højt, at det ikke er relevant for den almene bruger.
  3. En tredje stor ulempe ved det kabel bredbånd er, at det stadig er begrænset hvor mange husstande som har mulighed for at få kabel bredbånd.

Hvem tilbyder kabel bredbånd?

På nuværende tidspunkt er det kun Yousee og Stofa som tilbyder kabel bredbånd, og det er ikke alle husstande som har mulighed for at få kabel bredbånd. Samtidig skal du også blive kabel-tv kunde hos Yousee, hvis du skal have deres bredbåndsprodukt. Og husk, at du på vores forside kan sammenligne Yousee og Stofa’s priser, hastighed mv. så du kan finde den bredbånds udbyder, som passer bedst til dine behov.