Hvis du oplever problemer med din trådløs internetforbindelse, er der en række ting, som du kan prøve selv. Alternativt kan det betale sig at købe en dyrere router, der med sikkerhed kan give dig en mere stabil og hurtigere forbindelse.

Det er mildt sagt temmelig irriterende at have et ustabilt internet i hjemmet og ens  tålmodighed kan hurtigt blive opbrugt, hvis man oplever hele tiden at blive smidt af nettet. Tilsvarende kan en langsom netforbindelse også få de fleste til at rive sig i håret.

Det kan der selvfølgelig være flere grunde til og man lærer hurtigt at tjekke de mest indlysende ting: har strømkablet løsnet sig eller måske kræver det ikke mere end en simpel genstartning af din router. Svaret kan også være det enkle, at din router er blevet gammel eller gået i stykker.

Før end du drøner ud og køber en ny router, er det dog værd at se om problemet er opstået, fordi du ligger på præcis samme kanal som din nabo. Det betyder kort sagt, at I konkurrerer om samme kapacitet på samme frekvens og det kan nemt skabe et ustabilt trådløst netværk.

Prøv derfor først at følge nedenstående nemme trin og få skiftet kanal på din router. Det kan forhåbentlig afhjælpe problemet:

Find først den bedste kanal til dit trådløse netværk

Du kan finde flere online scanningsværktøjer til bestemmelse af router-kanal. Vi har testet og vil anbefale, at du henter ét af disse to gratis programmer til henholdsvis Mac og PC:

Husk at det er tredjepartsprogrammer, så installationen og brugen er på eget ansvar.

Når du åbner iStumbler kommer du direkte til en oversigt over trådløse netværk i nærheden. Med inSSIDer skal du trykke på Start for at komme til oversigten.

Hér vil du kunne se dit eget netværk i toppen med blandt andet visning af signalstyrke og hvilken kanal det anvender. Tilsvarende for alle de andre netværk.

Trådløse kanaler overlapper hinanden. Derfor strækker de sig oftest over fem frekvensområder. Det betyder altså, at hvis der står din router sender på kanal 4, så strækker den sig samlet over kanal 2-6.

Hold øje med hvilke frekvenser – og dermed kanaler – der bliver anvendt. Det vigtige er hvor kraftigt et signal de sender med. Hvis signalerne ved de samme kanaler er stærke, kan det være en god idé at skifte til en anden kanal, da de simpelthen er modtagelige overfor støj fra hinanden. På den måde kan man godt sammenligne nutidens trådløse netværk og kanaler med tidligere tiders walkie-talkies.

Skift kanal på din router

Nu skal du så skifte selve kanalen. Hvis du ikke er særligt teknisk bevendt, kan det være en god idé at alliere sig med den tekniske support hos din bredbåndsudbyder. Alternativt familiens tech-person.

Ellers kan du sandsynligvis søge efter ”skifte kanal” på din leverandørs hjemmeside og få konkret vejledning til udskiftningen. Mange gange er der også en meget nem løsning via selvbetjeningen på siden.

Det er derfor ret individuelt – og router-afhængigt – hvordan du præcis ændrer kanalen.

Når du har fået ændret kanalen er det tid til at teste om det var løsningen og du nu har fået stabilt net.

Ellers er det i øvrigt altid vigtigt, at placeringen af din router er udækket og oppe på et bord eller lignende. Det vil altid give et bedre signal, end hvis den står på gulvet.

Husk at du har mulighed for at finde den prisløsning for dig her – bredbåndspriser, mobilt bredbånd eller fibernet.

Køb af ny router

Hvis du stadig oplever, at din trådløse internetforbindelse er ustabil, så kan det være, at du bliver nødt til at købe en ny og bedre router. Reglen er at jo dyrere end router, des mere stabilitet kan du forvente.

Se vores anmeldelse af de 8 bedste trådløse routere i 2013.

Oplever du problemer med netforbindelsen? Du er velkommen til at spørge yderligere herunder.