Sikkerhed

 

På det seneste har der været flere hackersager fremme i medierne, hvor vi blandt andet har set eksempler på kendte danskere, der har fået installeret trojanske heste på deres computere. En anden sag, der er kendt som Danmarkshistoriens største hackersag, blev endvidere afsluttet ved udgangen af 2014, og alle disse sager maler et uhyggeligt billede af, hvordan vi danskere meget let kan blive udnyttet, når vi er på nettet. Men heldigvis kan man selv gøre noget for at passe på sine private oplysninger og sikre, at man ikke kommer i kløerne på de it-kriminelle. Jo mere af vores liv, der foregår på nettet, og jo mere vi benytter os af Wi-FI, desto mere relevant er det, at man overvejer og overholder nedenstående tips og trick til et sikkert netliv. Rådene er et ekstrakt af vigtige råd fra de største og mest relevante myndigheder, virksomheder og brancheorganisationer såsom Digitaliseringsstyrelsen, Rådet for Større IT-sikkerhed, Finansrådet og DK-CERT.

Sørg for at holde computeren ren

Det kan godt være, at man gik og sagde, at Rolf var ren. Men du skal virkelig sørge for at holde din computer så ren som mulig. Du vil jo være nødt til at installere programmer, men hold dig til nødvendige programmer. Slet til gengæld unødvendige programmer, da ethvert program i princippet udgør en sikkerhedsrisiko. For så vidt angår de programmer, som du har valgt som nødvendige programmer, skal du huske, at de løbende skal opdateres. Således anbefaler Rådet for Større IT-sikkerhed, at du altid som minimum sikrer, at dit styresystem, din internetbrowser og dit e-mailprogram er opdateret til den seneste version. På disse programmer kan du om muligt også roligt slå automatisk opdatering til, og på den måde er du sikker på, at de nyeste sikkerhedsforbedringer er installeret på din PC.

Vær opmærksom på, hvem du deler personlige oplysninger med

Du skal altid være opmærksom, når du skal give personlige oplysninger fra dig på nettet, både når du surfer på nettet, og når du skriver e-mails. Man kan jo ikke undgå at gøre det, men træk paralleller til det virkelige liv, hvor du heller ikke ville dele personlige oplysninger med hvem som helst. Digitaliseringsstyrelsen har eksempelvis oplyst, at man kan betragte e-mails som åbne postkort, hvis der ikke sker nogen form for kryptering. Afgiver du oplysninger via en hjemmeside, skal du være sikker på, at du kan stole udbyderen af hjemmesiden. Hvis man eksempelvis vil melde sig til en hjemmeside, eller hvis man spiller på nettet, så bliver man jo nødt til at afgive oplysninger, hvis man skal benytte sig af de relevante tjenester. Prøv at kigge på den relevante udbyders hjemmeside, inden du går i gang, og hvis der er taget stilling til sikkerhed, så kan du være mere rolig med at afgive personlige oplysninger. Se til eksempel den udførlige sikkerhedsguide med spørgsmål og svar om sikkerheden på PokerStars. Der er masser af oplysninger om sikkerhed, som du kan benytte også i andre sammenhænge end poker og spil på nettet.

Andre gode råd til et sikkert netliv

Der er rigtig mange gode råd til, hvordan du sikrer, at dit færden på nettet er sikker. Et andet vigtig råd, som Finansrådet og de andre organisationer anbefaler, at du overholder, er, at du skal beskytte din computer mod ondsindede programmer med et automatisk opdateret antivirusprogram med firewall og antispywareprogram.

Herudover kan du overveje følgende og søge yderligere oplysninger, hvis du mener, at det er relevant for dig:

  • Sæt din browsers sikkerhedsniveau op
  • Vær opmærksom på vedhæftede filer i dine mails og slet spammails uden at åbne dem
  • Reager ikke på uopfordrede e-mails
  • Brug stærke adgangskoder og genbrug ikke adgangskoder til forskellige sider og tjenester
  • Benyt en overordnet adgangskode til din computer, og hold fortrolige oplysninger til en computer, du selv kontrollerer
  • Slå kryptering til på dit trådløse netværk, og brug et stærkt kodeord hertil
  • Hent kun programmer fra hjemmesider, som du stoler på

Et afsluttende råd

Som et altovervejende råd kan det siges, at du skal bruge din sunde fornuft, når du er på nettet. Hav altid en kritisk tilgang til de hjemmesider, du besøger, også selv om du overholder ovennævnte råd. Vær aldrig bange for at søge hjælp, hvis du er i tvivl om noget. Heldigvis er det et emne, der er stor fokus på: